lauantai 24. tammikuuta 2015

Vuonna 2014 luetut kirjat

Kun viime vuoden alussa asetin itselleni haasteen lukea kirjan kuukaudessa, niin en ajatellutkaan kuinka paljon se voisikaan antaa minulle. Löysin takaisin sen lukemisen ilon, mikä minulla on ollut aikaisemmin. Tässä jutussa on koottuna viime vuonna lukemani kirjat. Näiden lisäksi luin muutaman kirjan puoleen väliin, jonka jälkeen luovutin kun ei vaan napannut kirjan juoni, kirjoitustyyli tai joku muu. Yritän koota tähän myös ajatuksia, joita kirjojen lukeminen herätti. 
 
 
Tammikuu 2014
 


1. Rick Yancey: 5.Aalto

Tämän kirjan aloitin jo itse asiassa vuoden 2013 puolella, mutta sain sen tammikuussa vasta luettua. Blogista selailin ajatuksia tuoreeltaan ja pidin tästä kirjasta. Kirja ei ollut ennalta-arvattava, kuten nuorten kirjat yleensä. Kirja aloitti vuoden hyvin. Sain sitä kautta löydettyä tieni taas kirjastossa "nuorten" puolelle ja ymmärsin, että dystopia kirjallisuus on tällä hetkellä  kiinnostavimmasta päästä.

Kirjan juoni on yksinkertaisuudessaan se, että avaruusoliot ovat valloittaneet maailman ja suurin osa ihmisistä on kadonnut neljännessä aallossa. Nyt onkin sitten viidennen aallon vuoro, jolla ihmiset hävitetään kokonaan.


2. Theo Lawrence: Salatun voiman kaupunki (Mystic city #1)

Täältä löytyy kirjoittamani juttu sekä tästä kirjasta ja sen jatko-osasta: Mystic city

Helmikuu 2014


3. Hugh Howey; Siilo (Siilo - saaga #1)

Tämä oli vuoden ensimmäinen aikuisten kirja. Tulevaisuuteen sijoittuva, myös ilmastonmuutokseen viittaava, kirja. Idea oli todella hyvä, mutta teksti oli raskasta luettavaa ja aika hidastempoista. Loppujen lopuksi pikaluin kirjan, että sain siitä käsityksen miten juoni eteni ja miten kaikki päättyi. Mutta mietin kyllä sen jälkeen, että olikohan sekään vaivan arvoista.

En vain yksinkertaisesti pitänyt tästä. Nyt kuitenkin tästä on ilmestynyt esi-osa, joka kyllä kiinnostaisi. Mutta kun muistissa on tämän tahmea lukukokemus, niin uskon että jätän sen väliin.


4. Charlaine Harris: Veren sitomat (Sookie Stackhouse #8)

Tämän kirjan otin omasta hyllystäni uudelleen lukuun, kun se oli jäänyt vuonna 2012 kesken. En edes nyt ihmettele, miksi tämä kirja oli jäänyt kesken. Mielestäni tämä oli tylsin koko Sookie Stackhouse - sarjassa. Mutta tästä sitten sain kuitenkin innostuksen lukea sarjan loppuun. Tosin loput kirjat lainasin kirjastosta, vaikka edelliset löytyvät omasta kirjahyllystä.

Maaliskuu 2014


5. Charlaine Harris: Pedon veri (Sookie Stackhouse #9)

6. Charlaine Harris: Samaa verta (Sookie Stackhouse #10)

Nämä kirjat tuli luettua nopeaan tahtiin kun pojat sairastivat ja jouduin valvomaan hieman pidempään öisin. Mutta edellisen kirjan jälkeen nämä nousivat taas tutulle tasolle Sookien tarinassa ja senkin takia lukeminen oli helpompaa.



7. Becca Fitzpatrick: Loppusoitto (Langennut enkeli #4)

Vuoden seitsemäs kirja oli Loppusoitto, joka on Becca Fitzpatrickin kirjoittaman Langennut enkeli - sarjan viimeinen osa. Kirjassa Noran ja Patchin rakkaustarina saa päätöksen, joka mielestäni oli oikein hyvä. Olen muutenkin pitänyt sarjasta, vaikkakin päähenkilöt tuntuivat jäävän hieman etäisiksi kirjoja luettaessa. Jos nuorten fantasia kiinnostaa, niin suosittelen!




 
8. Charlaine Harris: Veren muisti (Sookie Stackhouse #11)

Illat venyi aika pitkiksi, kun jämähdin sohvalle kirjan kanssa. Nyt on taas väsyttänyt iltaisin enemmän, jonka takia tahti ei ole ihan sama kuin viime vuonna.

Huhtikuu 2014


9. Charlaine Harris: Veri kielellä (Sookie Stackhouse #12)

Tästä en ollut blogiin hirveästi kirjoittanut. Tämä on siis toiseksi viimeinen osa tästä sarjasta. En itse asiassa muista mitä tästä olin mieltä, mutta muistaakseni tämä nyt oli ainakin parempi kuin viimeinen kirja.


10. Robert Kirkman & Jay Bonansinga: Kuvernöörin nousu (Walking dead #1)

Oltiin viime vuoden pääsiäinen Norjassa. Ensimmäinen lomakirja oli Walking dead - sarjan maailmaan sijoittuva kirja. Alunperinhän sarja on ollut sarjakuva, josta on tehty tv-sarja. Kirjoista en sitten tiedä milloin ne on kirjoitettu, mutta mielestäni tämä kirja perustuu enemmän tuohon sarjakuvaan. Aika hyvin kirjoittajat olivat saaneet vangittua sarjan luonteen kirjan tekstiin. Yllätyksiäkin kirjassa oli, joten voin suositella tv-sarjan ystäville.


11. Alex Scarrow: Time riders (Time riders #1)

Reissun toinen kirja. Mika luki matkan aikana samat kirjat kuin minäkin, joten vaihdeltiin lukuvuoroja. :) Tämäkin kirja oli ihan hyvä, ei mikään lemppari, mutta luettava. Aikamatkustus on mielenkiintoinen aihe kirjalle, koska silloin pystyy käyttää hyväkseen useita eri aikakausia ja paikkoja.

Toukokuu 2014


12. Cassandra Clare: Luukaupunki (Varjojen kaupungit #1)

Ostin tämän pokkarin kotimatkalla Norjasta. Tästä sarjasta tulikin yksi suosikkejani. Olen kirjoittamassa Little book, big story - blogiini koko sarjasta jutun, joten en lähde sen kummemmin näitä kommentoimaan. :)


13. Cassandra Clare: Tuhkakaupunki (Varjojen kaupungit #2)

14. Cassandra Clare: Lasikaupunki (Varjojen kaupungit #3)

Tämä kirja päätti alkuperäisen trilogian. Mutta sitten tulikin vielä kolme kirjaa lisää, jotka täydensi sitten ensimmäisiä.



15. Cassandra Clare: Langenneiden enkelten kaupunki (Varjojen kaupungit #4)



16. Cassandra Clare: Kadotettujen sielujen kaupunki (Varjojen kaupungit #5)


17. Charlaine Harris: Sydänverellä (Sookie Stackhouse #13)

Nyt sai sitten päätöksensä Sookie Stackhouse - sarja. Parhaimmillaan kirjasarja oli noin puolessa välissä, josta eteenpäin kaikki tuntui hirveän venytetyltä. Mutta tässä kirjassa saatiin taru kuitenkin päätökseen ja jotakuinkin onnellinen loppu. Itse en oikein tiedä mitä ajattelisin Sookien lopullisesta miesvalinnasta, mutta kai kirjailija oli tämän miettinyt loppuun. :D

Kesäkuu 2014


18. Alex Scarrow: Saalistajan aika (Time riders #2)

Tämän kirjan kanssa kesti kauan! Kyseessä on siis Alex Scarrown Time riders - sarjan toinen osa, Saalistajan aika. Tällä kertaa aikamatkaajat lähetettiin dinosaurusten aikaan ja miten siitä sitten selvittiinkään ilman aikasaastutusta? Jotenkin vain jumitti. Sarjaan ei ole saatu oikein mitään henkilökemiaa, vaan yritetään saada lukija enemmän kiinnostumaan itse tapahtumista. Kirjailija on aiemmin suunnitellut (ilmeisesti itsekseen) tietokonepelejä, joten ehkä siitä johtuen tulee enemmän toimintatekstiä kuin ihmissuhteita. En oikein vielä tiedä, aionko jatkaa sarjan lukemista, koska se tulee olemaan yhdeksän osainen.


19. Kami Garcia, Margaret Stohl: Lumoava kirous (Loihtijakronikka #1)

Aloitin lukeamaan Loihtija kronikat - kirjasarjaa ja tämän ensimmäisen osan (Lumoava kirous) kanssa meni niin hermot! Teksti oli puuduttavaa, henkilöhahmot eivät koskettaneet yhtään ja tarinakin oli aika surkea. Luin sen vain loppuun siksi, että olin kirpputorilta ostanut tämän elokuvana ja halusin lukea kirjan ensin.


20. Veronica Roth: Outolintu

Outolintu - trilogian ensimmäinen osa oli ihan eri maata kuin tuo Lumottu kirous. Tämä kirja tuli ahmaistua parissa päivässä. Teksti oli todella sujuvaa, tarina mielenkiintoinen (vaikkakin aika pitkälle sama kuin useissa dystopia - kirjoissa) ja henkilöhahmot ihania. Jatkoa odotellessa kävin vielä katsomassa tämän elokuvan, joka oli mielestäni hyvin toteutettu.



21. Kami Garcia, Margaret Roth: Lumoava pimeys (Loihtijakronikka #2)

Ja sitten seuraava "lyön päätäni seinään" - kirja eli Lumoava pimeys. Loihtijakronikoiden toinen osa. Välillä teki kyllä mieli heittää kirja seinään. Mietin moneen kertaan, että miksi vaivaudun lukemaan tällaista kun tarjolla olisi paljon parempaa? Katsottiin leffakin, joka ei kyllä vakuuttanut yhtään enempää kuin kirjatkaan. Mutta leffa on parempi, siihen ei tarvitse tuhlata kuin pari tuntia. Eli en suosittele todellakaan. Jää kyllä juuri suomennettu kolmas osa lukematta, vaikka yleensä pyrin lukemaan sarjat loppuun asti.


22. Lauren Oliver: Delirium (Delirium - trilogia #1)

Lauren Oliverin Delirium aloittaa taas uuden trilogian. Tämäkin on dystopia - kirja, joka ei sisällä yliluonnollisia juttuja, vaan vastakkain ovat yhteiskunta ja toisinajattelijat. Tässäkin kirjassa on viety ihmisiltä vapaa tahto tehdä mitä haluavat ja se tärkein, rakkaus. Nuorille valitaan sopivin pari perheen perustamiseen ja rakkaus on julistettu sairaudeksi, joka pitää poistaa operaatiolla, jossa aivoja sorkitaan tämä sairauden kitkemiseksi.

Heinäkuu 2014


23. Lauren Oliver: Pandemonium (Delirium - trilogia #2)

Heinäkuun helteiden keskellä tuli syötyä usein jätskiä kirjan seurana ja luettua auringossa. Tämä Delirium - trilogian toinen osa oli kyllä niin jännä, että harmitti hirveästi etten saanut viimeistä osaa heti käsiini.


24. Abigail Gibbs: Illallinen vampyyrin kanssa

Tästä olenkin kirjoittanut pidemmän jutun: Illallinen vampyyrin kanssa


25. Annukka Salama: Käärmeenlumooja (Faunoidit #1)

26. Annukka Salama: Piraijakuiskaaja (Faunoidit #2)

Tässä on seuraavat luetut kirjat. Vaihteen vuoksi suomalaista fantasiaa. Annukka Salama on kehitellyt aivan uuden idean näiden tavallisten vampyyrien yms. lisäksi. Kyseessä on "rotu" nimeltä faunoidit. Faunoidit ovat ihmisiä, joiden voimaeläin on heissä vahvana eli yli 50 prosenttisena. Normaaleillakin ihmisillä on voimaeläin, mutta sen piirteet eivät näy niin vahvana, että ihminen sen osaisi itse tunnistaa. Käärmeenlumoojassa tutustutaan Unnaan, joka on ketterä kuin orava ja lisäksi tykkää todella paljon pähkinöistä. Hän luulee olevansa ainoa, kunnes tutustuu salaperäisen Rufuksen jengiin. Piraijakuiskaajassa heidän tarinansa syvenee sitten rapakon takana ja mukaan tulee pari uutta "päähenkilöä". Tykkäsin kyllä, mutta jotenkin verrattuna amerikkalaisiin (tai englantilaisiin) kirjoihin, nämä oli aika rosoisia. Ja heti kun ollaan Suomessa niin pitää sitä kaljaa kitata, jopa alaikäisenä? En ymmärrä...


27. Lauren Oliver: Requiem (Delirium - trilogia #3)

Requiem - Rakkaus palaa on viimeinen osa Lauren Oliverin Delirium - trilogiaa. Tähän päätösosaan olin kyllä niin pettynyt! Joka toinen luku kertoo tapahtumista Lenan näkökulmasta ja joka toinen hänen ystävänsä (joka ei ollut toisessa kirjassa ollenkaan) Hanan näkökulmasta. Jotenkin juttu ei vaan toiminut. Ja sitten tämä typerä kolmiodraama Alex-Lena-Julian. Kirjan toisessa osassa oli päähenkilö oli kasvanut hahmona ja sitten tulee hirveä taantuma takaisin ykkösosan tasolle. Äh. No, jos olet lukenut kaksi ensimmäistä, niin luehan tämänkin.


28. Salla Silmukka: Jäljellä

29. Salla Silmukka: Toisaalla

En ollut aiemmin tutustunut Salla Silmukan tuotantoon, mutta Annukka Salaman kirjoista innostuneena otin tarkasteluun muutkin suomalaiset kirjailijat. Kirjastosta tarttui matkaan Jäljellä ja sen "jatko-osa" Toisaalla. Nämä oli kyllä ihan lukemisen arvoisia, tykkäsin ideasta. Toisaalla täydentää Jäljellä - kirjaa, joten suosittelen että yrität etsiä kirjat käsiin samaan aikaan. Näin saat paremman lukukokemuksen. :)

Elokuu 2014


30. Kat Falls: Veden alla

Tällainenkin kirja tuli luettua. Jostain syytä tämä jäi ainoaksi elokuussa luetuksi kirjaksi. En hirveästi pitänyt tästä kirjasta ja kun aloitin sen jatko-osaa, niin lukeminen takkusi niin että lukuinto meni ihan kokonaan.

Syyskuu 2014


31. Veronica Roth: Kapinallinen (Outolintu - trilogia #2)

Ensimmäinen luettu kirja syyskuulle. Outolintu - trilogian toinen osa oli ihan ok, mutta ei yhtä hyvä kuin ensimmäinen. Odotan kyllä innolla elokuvaa!


32. Annukka Salama: Harakanloukku (Faunoidit #3)

Annukka Salaman Harakanloukku päättää tämän trilogian faunoideista. Tämä kirja oli trilogian paras, ehdottomasti. Päähenkilönä ei ollut aiempien tapaa Rufus ja Unna, vaan harakkapoika Joone. Kyllähän tässä saatiin päätökseen myös tuon pariskunnan tarina, mutta kivasti tuotiin Joonen hahmoon lisää syvyyttä. Mitäs luulette, tykkäisikö Joone noista koruista? Ne olisi kyllä aikamoinen harakanloukku. ;)

Lokakuu 2014


33. John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe

Tuli sitten luettua vihdoin tämä paljon hehkutettu "Tähtiin kirjoitettu virhe". En ihan ymmärtänyt hehkutusta ja totesin, että fantasia on lajityyppinä kyllä niin paljon enemmän minun juttu. Kun illalla menee nukkumaan ja lukee jotain "realistista" kertomusta syöpää sairastavista nuorista, niin en vain jaksa. Fantasia ja dystopia kirjallisuus on niin erilaista kuin meidän tämä normaali arki, että se vie ajatukset todellakin muualle. Eli yritetään pitäytyä siinä sitten jatkossakin. :) Mutta kyllähän tämän luki, että jos tykkää totuudenmukaisista kirjoista, niin kannattaa lukea.


34. Veronica Roth: Allergiant (Outolintu - trilogia #3)

Tämä englannin kielinen tiiliskivi tuli kahlattua läpi. Siitä kirjoitin tuonne enemmän täällä: Uskollinen (Allegiant)

Marraskuu 2014


35. Charlaine Harris: Kuiskauksia haudan takaa (Harper Connelly #1)

Tämä kirja aloitti Charlaine Harrisin uuden sarjan. Siitä kirjoittelin enemmän täällä: Salaisuuksia haudan takaa



36. Maggie Stiefvater: Viettelys

Tästäkin löytyy kirjoittamani juttu täältä: Viettelys

Joulukuu 2014


37. Theo Lawrence: Pimeä sydän (Mystic city #2)

Sarjan toinen osa. Laitoin tämän saman kuvan aikanaan Instagramiin. Tänä aamuna heräsin siihen, että sarjan kirjailija, Theo Lawrence, oli tykännyt kuvasta. :D

Jos missasit linkin, jossa kirjoitan tästä sarjasta enemmän, niin se oli tämä: Mystic city


38. Cassandra Clare: Taivaallisen tulen kaupunki (Varjojen kaupungit #6)

Tämä jäi nyt sitten vuoden viimeiseksi kirjaksi. Tästä tosiaan aion kirjoittaa vielä kirjablogin puolelle pidemmän jutun. Mutta tyhjentävästi sanottuna, tämä oli hidastempoisin koko sarjasta. Jäi fiilis, että kirjailija ei oikein uskaltanut päästää luomastaan maailmasta ja henkilöistä irti. Venytetty ihan liikaa. Sen takia lukeminen kesti aika kauan, kun teksti ei ollut yhtä sujuvaa kuin aiemmin.

----

Viime vuoden saldoksi jäi 38 kirjaa. Tavoite oli kaksitoista, joten ihan hyvä saavutus. Heinäkuun jälkeen tahti hidastui selvästi kun raskaus on väsyttänyt niin päivisin kuin iltaisinkin. Enkä usko, että vauvan tulo mitenkään helpottaa tilannetta. Mutta jos tavoite olisi kuitenkin tänäkin vuonna vähintään se kaksitoista kirjaa. Aloitin vain vähän "hankalasta" kirjasta, eli luen tällä hetkellä Apulannan historiikkia, joka ei ihan fantasia/dystopia - kategoriaan kuulu. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ois kiva, mutta ei pakko. :)