lauantai 1. helmikuuta 2014

Leivotaan leipää!

Vuokaleipä nro 1
Vuokaleipä

0,5 l vettä, 42 asteista
1 pss kuivahiivaa
1 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
8-10 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
1 rkl siirappia
1/4 tl valkosipulijauhetta (jos haluaa lisää makua, niin laita 1/2-1 tl)
voita vuoan voiteluun

Sekoita ruisjauhot, hiutaleet, hiiva, siirappi ja suola lämpimään veteen. Anna "kuplia" puoli tuntia peitettynä. Sitten lisätään alustamalla vehnäjauhot. (Taikina saa jäädä hieman löysäksi.) Anna kohota puoli tuntia peitettynä.

Voitele leipävuoka voilla. Nostele taikina vuokaan. Anna kohota vielä hetken, korkeintaan puoli tuntia. Paista 250 asteessa n. puoli tuntia. Mikäli pinta näyttää tulevan liian ruskeaksi, niin aseta vuoan päälle leivinpaperia.

Nautit ainakin yksi viipale lämpimänä, pelkällä voilla tai margariinilla.

Iltapäiväteellä
Ohjetta voi muokata, esim. siirapin voit korvata hunajalla ja kaurahiutaleet millä tahansa muilla hiutaleilla. Ruisjauhojen tilalta voi käyttää myös esim. ohrajauhoja.

01.02.2014 (32/365)
Toinen satsi
Tänään siis meillä leivottiin leipää. Itse en hirveästi osallistunut leipomiseen, kun Mikalle iski inspiraatio. :) Kaupassa käydessä hainkin sitten lisää aineksia, että saatiin illalla vielä toinen satsi tehtyä kun ensimmäinen leipä tuli jo puoliksi syötyä iltapäiväteellä Mikan äidin ja hänen miehensä kanssa.

Kyllä se itse tehty leipä on vaan hyvää! Ja tässä kun ei ollut oikeastaan mitään sen suurempaa vaivaa, kun kone hienosti alusti taikinankin, niin miksi sitä ei kerran tai kaksi viikossa voisi tehdä leipää?

Alkaa nimittäin kyllästyttää tuo kaupan leipävalikoima, joten tämä on todella hyvää vaihtelua. Jotain maustetta voisi kyllä kehitellä tähän, onko mitään ideoita? Toiseen satsiin siis laitettiin tuota valkosipulijauhetta, mutta olisiko jotain muuta?

Pitäisiköhän sitä vielä tehdä itselleni iltapalaa...

2 kommenttia:

  1. Kokeilkaa korvata nesteestä osa tai kokonaan maustamattomalla jugurtilla. Sillä tavalla leipään saa kivan miedosti happaman sivumaun. Minä tykkään! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon yleensä tehnyt leipää jauhopusseista löytyvillä ohjeilla, eli erittäin mielikuvituksellista! Mutta voisi kokeilla tuota jugurttia, ainakin nyt kiinnostaisi kokeilla uusia reseptejä. :)

      Poista

Kommentti ois kiva, mutta ei pakko. :)