keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Mitä jos sanoisit välillä kyllä?

Nykyään monessa paikassa neuvotaan sanomaan ei. "Älä ota itsellesi liikaa vastuuta/hommia, opettele sanomaan EI!" On toki kilttejä ihmisiä, jotka eivät uskalla sanoa vastaan mihinkään, vaan tekevät kaiken mitä toiset pyytävät. Silloin on hyvä välillä pysähtyä ja sanoa ei. Tai jos kalenteri pursuaa menoja eikä mihinkään ehdi keskittyä kunnolla.

Mutta tässä ei ole kyse siitä. Kyse on siitä, että asioista voi oppia innostumaan ja jopa tykkäämään, jos joskus sanoo kyllä. On ihmisiä, joiden asenne kaikkea uutta kohtaan on negatiivinen. On ennakkoluuloja ja tekosyitä. Ja sitten ei oikeasti tiedetä edes mistä on kyse, kun ei ole koskaan kokeillut.

Kuva täältä.
Tiedän sen, koska itse olin pitkään sellainen ihminen. Ymmärsin sitten, että kyllä se on varmaan muille ihmisille rasittavaa, kun he yrittävät ehdottaa jotakin (ainakin heidän mielestään) kivaa ja minä keksin kaikenlaisia syitä ettei tarvitsisi poistua mukavuusalueeltani.

On totta, että on helpompaa sanoa ei kun lähteä kokeilemaan jotain uutta. Kuvittele vaikka tilanne, että puolisosi ehdottaa vaikka asuntovaunulla reissuun lähtemistä alle kuukauden ikäisen vauvan kanssa. (Me viime kesänä. :) Jos olisin ajatellut, että ei siitä mitään tule, niin ei me olisi tullut edes lähdetyä. Mutta onneksi sanoin kyllä ja viime kesän reissuista (oikeastaan siis kahdesta) tuli todella ihania muistoja. Tänä kesänä mennään uudelleen asuntovaunulla jonnekin, mutta nyt vähän vanhempien lasten kanssa. :)

Kuva täältä.
Joka kerta kun sanomme ei, voimme menettää mahdollisuuden kokea tai oppia jotain uutta. Se mikä yleensä pidättelee ihmisiä, on pelko rutiinien menettämisestä. Elämä on mukavaa sellaisena kuin se on ja mitä sitä muuttamaan? Uusiin tilanteisiin menemisen voi oppia, sitä kautta oppii myös arvostamaan eri tavalla myös niitä rutiineja.

Olen usein huomannut sanovani ei lapsille, kun he haluavat tehdä jotain kivaa. En siksi, että se ei olisi minusta kivaa, mutta kun siitä tulee sotkua, vaatteet menevät vaihtoon, päivärytmi menee sekaisin tai jotain muuta yhtä aikuismaista. Oikeasti, mitä väliä? Jos ei ole minuuttiaikataulua eikä se ole mitään vaarallista, niin eikö he saisi vain pitää hauskaa? :)

http://media-cache-ec4.pinimg.com/originals/3a/e4/13/3ae4139a1ba714434fa4d74daafddcc2.jpg
Kuva: Pinterest
Kokeile sanoa kyllä johonkin uuteen jo tänään, oli se sitten uusi ruoka, ryhmäliikuntatunti tai vaikka juhannussuunnitelmat.

Näillä saatesanoilla, meidän juhannukseen kuuluu jotain, mikä ei ole ehkä omalla mukavuusalueellani, mutta ikimuistoista siitä tulee jokatapauksessa. :)

2 kommenttia:

  1. Juhannukseen tänä vuonna kuuluu myös useampi kuin yksi asia mitä et ole ennen tehnyt (en toisaalta minäkään) joten siinäkin mielessä ajankohtainen kirjoitus :)

    /Mika

    VastaaPoista

Kommentti ois kiva, mutta ei pakko. :)