tiistai 11. kesäkuuta 2013

Wellness - mitä se tarkoittaa?

Olen ollut Wellness - "aatteen" puolesta puhuja siitä asti kun kuulin tuon termin ensimmäisen kerran. Personal training - konseptini on toiminut Wellness Lifestyle - nimen alla jo vuodesta 2005. Itselleni termi onkin niin tuttu, että en ole paljon miettinyt miten muut sen käsittävät. Selailin hieman netistä eri sivustoja, joihin Google - haku johtaa. Sen käsityksen mukaan Wellness tarkoittaa aika pitkälle erilaisia Spa - hoitoja ja paketteja.

Haluaisinkin nyt selventää mitä Wellness minulle merkitsee ja mitä haluan sen kautta saavuttaa asiakkaille. :)Wellness tulee sanoista Well-being & Fitness, mutta yleisesti ottaen se tarkoittaa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Mitä sitten ihminen tarvitsee voidakseen hyvin? Jokainen voi pienillä muutoksilla kohentaa hyvinvointiaan, mutta joskus tarvitaan suurempaa elämäntaparemonttia. Tämä on minun näkemykseni, joka ei tietenkään päde kaikkiin, mutta yleisesti ottaen näin eläen voi hyvin. :)

LIIKUNTA
Ihmiset ovat nykyään todella passiivisia. Ei se ole välttämättä pelkästään itsestä kiinni, vaan työ ja vapaa-aika ovat passivoituneet koko yhteiskunnassa. Lisäämällä liikuntaa elämään voidaan parantaa työkykyä ja vapaa-ajan laatua. Pätee niin hyötyliikuntaan kuin muuhunkin treeniin.RAVINTO
Tästä olenkin kirjoittanut blogiin jo aiemmin, jutut löydät täältä (osa1) ja täältä (osa 2). Tiivistettynä jotenkin näin: syö 5-6 kertaa päivässä pieniä aterioita, tiedosta valintasi ja nauti hyvästä ruoasta. Herkuttele maltilla ja laadulla.NESTEYTYS
Veden juomisesta puhutaan paljon ja ihmiset tiedostavat, että pitäisi juoda enemmän. Mutta silti useimpien veden juominen on vähäistä. Ja samalla kun juodaan kahvia, teetä, muita kofeiinipitoisia juomia ja alkoholia, ei muisteta että pitäisi juoda vielä enemmän. Toisaalta veden juomisessa voidaan mennä myös toiseen ääripäähän, jolloin kehosta huuhtoutuu pois hyödyllisiä vitamiineja ja hivenaineita. Sopiva määrä vettä on n. 1-2 l/päivä, tämän lisäksi ravinnosta ja muista juomista saa nestettä.

STRESSIN VÄHENTÄMINEN
Joskus stressi on hyväksi, jotta saamme asioita aikaiseksi. Mutta liian pitkään jatkuva ja toistuva stressi  kuluttaa niin mieltä kuin kehoakin. Kannattaa pysähtyä miettimään, mitkä asiat stressaavat, voiko niille itse tehdä jotain ja tehdä toimintasuunnitelma. Päivittäisistä asioista ei kannata stressata vaan hakea apua niille osa-alueille, jotka ovat stressin laukaisijoita.

UNI
Pikkulasten vanhempana en voisi enempää korostaa unen merkitystä. On ihmisiä, jotka selviävät vähemmällä unella kuin toiset. Mutta usein uni on tällöin keskeytyksetöntä ja syvää. Normaalisti ihminen tarvitsee noin kahdeksan tunnin unet. Yksilöllisesti myös enemmän unta voi olla tarpeen, mutta joskus kyse voi olla vain hetkellisestä univelasta. Jos tunnet ettet saa nukuttua tarpeeksi paljon tai tarpeeksi hyvin, kannattaa laatia itselle nukkumaanmenorutiinit. Tämä on yksi hyvä yhdistelmä: Iltapala, jolla on sekä hiilareita että proteiinia, hämärä huone, muutama luku hyvää kirjaa ja valot pois. Jos uni ei tule vartin sisällä, valo takaisin päälle ja yksi luku lisää kirjasta.

HUONOJEN TAPOJEN MUUTTAMINEN
Esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen on iso muutos elämänlaadulle. Keho voi paremmin ja rahaakin menee huomattavan paljon vähemmän. Kannattaa tutkistella omia elämäntapoja kriittisesti ja miettiä mikä ottaa enemmän kuin antaa.

Joitain onnistumisia voi myös mitata ja motivoida näin itseään.
ITSENSÄ MOTIVOINTI
Pidä itsesi motivoituneena miettimällä jonkinlaisia tavoitteita. Jos elämä tuntuu vaan rullaavan päivästä toiseen puuduttavana, silloin saattaa tuntea itsensä apeaksi ja saamattomaksi. Jos luot itsellesi tavoitteita, niin niiden saavuttamisen tuoma ilo antaa lisää energiaa taas jonkun uuden asian saavuttamiseen. Tällöin luodaan positiivinen, onnistumisen rinki. Aseta vaikka tarpeeksi pieniä tavoitteita kerralla, esim. tänään aion käydä salilla, tällä viikolla aion tehdä ruokalistan, tässä kuussa tapaan ystäviäni x kertaa jne...

ANNA AIKAA JA OLE SOSIAALINEN
Anna aikaa itsellesi, perheellesi, ystävillesi ja harrastuksille. Näitä voi helposti yhdistää esimerkiksi lähtemällä ystävän kanssa kokeilemaan uutta ryhmäliikuntatuntia, käydä perheen kanssa retkellä tai esimerkiksi kirjoittaa blogia, joita ystäväsi ja perheesi lukevat. Hanki kiva harrastus, tee siitä sosiaalinen ja nauti siitä.

LUONTO
Toiseksi viimeiseksi kohdaksi laitan luonnon. Nykyaikana ollaan vieraannuttu luonnosta ja sinne meneminen tuntuu hankalalta. Joskus tekee oikeasti hyvää päästä pois hälinästä ja saasteista. Mennä vähän ulos ja hengittää raikasta ilmaa. Joillekin luonto on lähellä, läheinen merenranta tai takapihan metsä. Isommissakin kaupungeissa löytyy puistoja tai alueita, jossa voi rauhoittua. Ei luontoa tarvitse pelätä. Jos metsään meneminen pelottaa, ota kaveri mukaan tai joku muu, joka on tottunut liikkumaan luonnossa. Tutustu karttapalveluissa lähialueisiin ja tee vaikka ensin pieniä tutustumislenkkejä. Ja luontoon ei tarvitse lähteä urheilemaan tai edes liikkumaan. Aja rantaan, ota aikaa itsellesi ja rauhoitu hetkinen. :)POSITIIVISUUS
Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä positiivisuus. Kun ympäröit itsesi positiivisilla ihmisillä ja ajatuksilla, voit parantaa elämänlaatua huimasti. Kehu toisia, tee asioita odottamatta erityistä kiitosta ja ole kiitollinen. Hyvän olon jakaminen ei ole itseltäsi pois, vaan kun levität positiivisuutta, niin takuulla saat siitä jotakin takaisin myös itsellesi. :)

Tällaisia ajatuksia minulla on siitä, mitä on Wellness. Lyhyesti sanottuna, Wellness tarkoittaa enemmän energiaa, pidempää ja täydempää elämää. Psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia. Tähän perustuu kaikki Personal training - pakettini ja pyrin myös itse elämään näiden ohjeiden mukaan. Aina se ei onnistu, mutta viime aikoina olen huomannut, että se on helpompaa mitä positiivisemmin ajattelen.

Heräsikö ajatuksia? Jaa ne muillekin kommenttikentässä tai laita sähköpostia. Olisi mukava kuulla muitakin mielipiteitä asiasta. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ois kiva, mutta ei pakko. :)