keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Taaperon unikoulu

Joskus näinkin.
Muutama ilta sitten kyllästyttiin Mikan kanssa pitkiin nukuttamisiin. Kun Luukas oli pieni, jätettiin usein se yksin nukahtamaan pinnasänkyyn muutaman yölaulun jälkeen. Käytiin sitten aina laittamassa takaisin alas, kun seisoi siellä laitoja vasten. Käytettiin muutenkin aika ahkerasti eri unikoulusysteemejä, paitsi uneen huudattamista. Tassuttelulla (äh, mikä sana...) saatiin aluksi ihan hyviä tuloksia. Mutta nyt...

Pinnasängystä siirryttäessä "isojen poikien sänkyyn", nukuttaminen kävi hankalaksi. Luukaksen sänkyyn mahtuu siis nukkumaan, vaikka pituutta sängyllä on vain 160 cm. Eli sinne on aika helppo nukahtaa itsekin, kun käy nukuttamassa poikaa.

Iltarutiinit meillä on pysynyt samana jo aika kauan. Velli, kylpy, puhdas vaippa, yöpaita ja hampaiden pesu. Sitten sänkyyn, huone pimeäksi lukulamppua lukuunottamatta, kirjan tai kahden lukeminen. Sama toistuu, nukutin sitten minä tai Mika.

Sitten lamppu sammutetaan (kaukosäätimestä, koska muuten Luukas naksuttelee sitä päälle ja pois) ja lauletaan muutama laulu. Luukas on yleensä hirveän levoton ja haluaisi hyppiä sängystä pois hakemaan lisää kirjoja tai leikkimään. Kun itse teeskentelee nukkuvaa, niin useinmiten poika käpertyy viereen ja laittaa silmät kiinni. Mutta kun sitten yrität nousta sängystä, Luukas havahtuu hereille ja alkaa huutaa.

Aiemmin ollaan tässä tilanteessa siis jääty sinne makaamaan niin kauaksi, että Luukas on varmasti unessa. Nyt tähän tuli muutos. Unilaulujen jälkeen jätetään Luukas yksin huoneeseen. Tästä tulee hirveä huuto ja saadaankin palauttaa poika usein takaisin sänkyyn. Eilen nukahtamiseen meni melkein tunti. Saattoi nukkua muutaman minuutin, ennen kuin havahtui ja tuli ovelle taas.

Ja kyllähän se ottaa sydämeen kun toinen huutaa mammaa ja tulee pois sängystä. Mutta ymmärrän myös, että nyt kun vauva sitten syntyy ei mulla ole aikaa mihinkään tunnin kestäviin nukutusmaratoneihin. Pakko sen on oppia nukahtamaan itsekin.

Ja mitäs tästä on seurannut? Poika on nukkunut kaksi kokonaista yötä putkeen. Tai siis tullut vasta lähempänä aamukuutta tai -seitsemää meidän sänkyyn. Mä olen nukkunut paremmin ja poikakin on nukkunut vielä meidän sängyssä tunnin tai kaksi.

Mutta tänään jäikin sitten päiväunet pois. Päiväunille nukuttaminen onkin sitten oma lukunsa, joka toistuu aika samalla tavalla kuin yöunille nukuttaminen. Tänään uni ei vain tullut ja 1,5 tunnin jälkeen luovutin.

Onko teillä hyviä vinkkejä miten saada n. kaksi vuotias nukahtamaan omaan sänkyyn? Varsinkin päiväunille nukuttamiseen tarvitsisin vinkkejä, koska silloin olen yleensä yksin kotona ja kun yhtälöön lisätään vauva, en tiedä miten onnistun.

Ja MÄ olisin tarvinnut ne päiväunet tänään. Luukas oli sitten koko loppupäivän ihan villinä ja hyppi sohvilla. Joten täällä on nyt yksi väsynyt äiti, joka aikoo ensin mennä saunaan ja aikaisin nukkumaan. (Kunhan vain Mika saa pojan ensin unten maille...)


4 kommenttia:

 1. Meilläkin käytiin vaikka minkälaisia unikouluja et saatiin Noa nukahtamaan itsekseen noin 8kk ikäisenä. Olin jo ihan loppu jatkuviin herätyksiin. Unikoulun jälkeen Noa oppi nukahtamaan itekseen ja yöheräilytkin loppu. Nyt olis tarkoitus totuttaa Noa isojen poikien sänkyyn parin vkon päästä, saa nähdä miten sänkyyn jäädään ja miten käy päikkäreiden.. Tähän asti ollaan iltapesujen jälkeen viety vaan sänkyyn jonne jää itsekseen nukahtamaan. Mitään vinkkejä en osaa antaa, muuta kun palautus sänkyyn niin kauan et jää sinne.. Ei kai siinä muuta voi, johdonmukaisuus on tärkeää! Tsemppiä, perästä tullaan saman asian kanssa :)

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Täällä jäi päiväunet pois siinä parin vuoden tienoilla kun pikkusisko syntyi. Tarttis välillä itse päiväunet, muttei onnistu. Pahimmillaan tytöt herää jo viideltä ja nukahtaa vasta kymmeneltä illalla. Ja heräilee yöllä pari kertaa.

  Meillä nukahtamiseen auttoi unimusiikki. Cd:llä lasten tuutulauluja vaan hiljaisella soimaan, niin lapset kuunteli sitä. Mutta päiväunet on isommalle mahdottomuus. Pienempikin (vajaa 1,5v) nukkuu ehkä 45min päikkäreitä päivässä.

  VastaaPoista
 4. Meillä uniongelmat jatkuu edelleen..Juho kyllä nukahtaa hyvin omaan huoneeseen mutta Ida nukahtaa yksin vain jos saa mennä nukkumaan ennen muita. Jos mennään samaan aikaan nukkumaan ,uni ei tule. Kun Ida syntyi Pate nukutti Juhoa makaamalla itse samassa sängyssä ja nukahti sinne tietysti kans. usein ollaan nukuttu kaikki samassa sängyssä ja nyt pian 13 vuotta kaikki "huonosti" : )

  VastaaPoista

Kommentti ois kiva, mutta ei pakko. :)