maanantai 1. lokakuuta 2012

Synttäritarjoilut

Vietin käytännössä koko lauantain keittiössä tehden illaksi synttäritarjoiluja ja sitten ihan vain ruokaa. Onneksi mulla oli hyvä apuri. :)

Oma essu oli tärkeä. :)
Halusin jotain suolaista ja jotain makeaa. Suolaisen halusin olevan jotain helppoa, joten päädyin ihan tavalliseen kinkkupiirakkaan valmispohjalla. Makeaksi valitsin vadelmasacher-kakun, saman jonka tein Mikalle ensimmäisenä isänpäivänä. 


Kinkkupiirakka

1 valmis piirakkapohja (itse käytin Myllyn paras: Pyöreä piirakkapohja)

Täyte
300 g kinkkusuikaleita
1 paprika paloiteltuna (itse käytin puolikkaan keltaisesta ja puolikkaan punaisesta)
2 kananmunaa
1 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta

Painele sulanut piirakkapohja vuoan pohjalle. Laita päälle kinkkusuikaleet ja paprikat. Sekoita kananmunat ja kerma yhteen, lisää mausteet. Kaada seos piirakkavuokaan.

Paista 180 asteessa n. 40 minuuttia.

Vadelmasacher
Vadelmasacher
20 annosta


150 g Fazer taloussuklaata
150 g margariinia
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta (tummaa)
1½ tl leivinjauhetta

Kostutus: 
2 dl omenatäysmehua

Täyte:
400 g pakastevadelmia
1 dl omenatäysmehua
½ dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
2 dl vispikermaa
2 tl vaniliinisokeria
2 tl sokeria

Kuorrutus:
200 g Fazer taloussuklaata
1 dl Vadelmahilloa
1 dl vispikermaa

Reunoille:
50 g Fazer taloussuklaata

1. Voitele ja korppujauhota kolmen litran kakkuvuoka. Paloittele suklaa kattilaan. Lisää rasva. Sulata miedolla lämmöllä rauhallisesti sekoittaen. Siirrä kattila levyltä.
2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon suklaa-rasvaseos. Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaakao ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos taikinaan sekoittaen vain sen verran, että taikina on tasaista.
3. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 45 min. Tarkista kakun kypsyys. Kakku saa jäähtyä vuoassa puolisen tuntia ennen kumoamista. 
4. Pane jäiset vadelmat täytettä varten kattilaan. Mittaa päälle omenamehu, sokeri ja perunajauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa pari kertaa. Siirrä kattila kylmään jäähtymään. Vaahdota kerma ja mausta vaniliinisokerilla ja sokerilla.
5. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Siirrä pohjaksi tuleva levy tarjoiluvadille. Asettele kakkulevyn alle leivinpaperisuikaleet suojaamaan tarjoiluvatia kuorrutuksen valumiselta. 
6. Kostuta kakkulevyt omenamehulla pullasudin avulla. Levitä pohjalevylle puolet kermavaahdosta ja sen päälle vadelmakiisseliä. Nosta täytteen päälle toinen kakkulevy ja täytä samoin. Pane päälle kansilevy joka on kostutettu molemmin puolin. Pane kakun päälle painoksi leikkuulauta, jotta kakku tiivistyy. Siirrä jääkaappiin.
7. Paloittele suklaa kattilaan kuorrutusta varten. Lisää vadelmahillo ja kerma. Kuumenna miedolla lämmöllä rauhallisesti sekoittaen, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Jäähdytä kuorrutusta hieman ja kaada ohuena nauhana kakulle. Anna kuorrutuksen valua reunoilta alas ja nostele sitä lastalla reunoille.
8. Raasta reunoille tuleva suklaa esimerkiksi perunankuorimisveitsellä lastuiksi. Koristele kakun reunat suklaalla. Vedä leivinpaperisuikaleet pois kakun alta. Siirrä kakku viileään. Kakun voi hyvin tehdä tarjoamista edeltävänä päivänä.

2 kommenttia:

  1. Toi vadelmasacher on niin hyvää että. Itse jätän tuosta vadelmatäytteestä vähän syrjään ja korvaan vadelmahillon sillä.

    VastaaPoista

Kommentti ois kiva, mutta ei pakko. :)