perjantai 6. syyskuuta 2013

Ensimmäinen tuomio: Hajusteallergia

Taustaa: Melkein kaksi vuotta sitten käsiini ilmestyi kutisevaa ihottumaa, joka ei millään lähtenyt pois. Välillä oli hyviä kausia ja välillä huonompia. Ihottuma levisi ja siirtyi sormiin kämmenselästä. Kanarialla ollessamme huomasimme yhteyden mausteisen ruoan ja ihottuman välillä. Ihottumaa alkoi esiintyä mausteista ruokaa syötyäni myös kasvoissa. 

Kokeilin erilaisia rasvoja helpottaakseni kutinaa, vaihtelevalla menestyksellä. Ruokavaliolla tuntui olevan pientä vaikutusta, siispä välttelin pääasiassa valkosipulia sisältäviä ruoka-aineita. 

Keväällä ihottuma meni todella pahaksi, joten kävin parilla eri lääkärillä neuvolan kautta lähetettynä. Sain kortisonirasvaan reseptin, mutta se lähinnä pahensi asiaa. 

Viimein päätin ottaa yhteyttä yksityiseen ihotautilääkäriin ja maksaa siis itseni kipeäksi... Mutta häneltä sain alkukesästä neuvon lopettaa kaikkien rasvojen käyttö ja lähetteet syksylle allergiatesteihin.

Tulevaisuudessa metsästetään tällaista merkkiä...
Kesän aikana ihottuma vain paheni. Se on pääosin kahdessa sormessa, hieman kämmenselässä ja kämmenen sisäpinnassa. Kumpikin käsi alkoi olla "käyttökelvoton" kun ei pystynyt mihinkään tarttumaan ja käsienpesu oli tuskaa. Vesi kirveli rikki menneellä iholla ja mitään rasvoja ei pystynyt käyttämään.

Vaihdoin saippuan, shampoon ja hoitoaineen hajusteettomaan ja toivoin parasta. Hankin puuvillahanskoja ja vinyylihanskoja suojaksi. Kutina kuitenkin tuli aina uudelleen ja uudelleen. Öisin ei saanut nukuttua ja päivisin keskittyminen oli ihan poissa. Sormet olivat turvoksissa eivätkä enää edes taipuneet kunnolla. Kun kutina alkoi iho alkoi "kuplia" ja lopulta sormet olivat vereslihalla. Voitte uskoa, että silloin ei paljon mitään huvittanut tehdä.

Arki kahden pienen lapsen kanssa ei ole herkkua kun käsiin sattuu kaikki. Vaippojen vaihto on tuskaa ja sen lisäksi vielä pitäisi pestä kädet. Kaikki on kömpelöä, kun ei pysty kunnolla tarttumaan kiinni. Kotikin jäi lähinnä siivoamatta, kun ei halunnut koskea pesuaineisiin/märkään rättiin tai oikeastaan mihin vaan. Hanskojen käyttö tuntui kurjalta vaikkakin pakolliselta. Niitäkään ei voinut käyttää kuin vartin ennen kuin mikroskooppisista rei'istä tuli kosteus sisään. Myöskään tavaroihin tarttuminen ei ollut kivaa, joten usein vain annoin olla.

Tämän viikon alussa aloitin sitten käynnit Kokkolan ihotautipoliklinikalla. Mitään kunnollista analyysiä en ole vielä saanut, maanantaina sitten katsellaan lopputulos. Mutta tämän viikon maanantaina laitettiin kosketusallergiatesti selkään ja sen tulokset luettiin tänään. Tuloksena hajusteallergia.

Hajusteallergia on eri asia kuin hajusteyliherkkyys. En siis saa reaktioita jos haistan hajuvettä tai vastaavaa, mutta kosketuksessa hajusteet aiheuttavat allergisen reaktion. En sitten tiedä onko se käsi-ihottuman perimmäinen syy, mutta se ainakin vaikeuttaa ihottuman paranemista.

Luin myös, että hajusteallergikoille mausteet saattavat aiheuttaa ihottuman "lehahtamisen", joka viittaisi siis tuohon mainitsemaani kutinaan. Tämä on harvinaista, mutta liittyvät silti toisiinsa. Prick-testeillä mitattuna en kuitenkaan ole ruoka-aineille enkä mausteille allerginen.

Miltäs nyt sitten näyttää? Sain uutta kortisonivoidetta mukaani maanantaina ja sormet alkavat olla kunnossa. Sormenpäät ovat edelleen halki ja kutinaa esiintyy vielä, mutta paljon lievempänä. Joten toivoa paremmasta on.

Tänään kotiin tultuani siivosin kaappeja ja laitoin pois kaikki rasvat yms. jotka sisältävät hajustetta. Laitoin äidilleni ja siskolleni kiertoon osan ja vanhentuneet menivät suoraan roskiin. Myös käsitiskiaine meni vaihtoon, konetiskitabletit saavat odottaa siihen että loppuvat. Pyykinpesuaineet meillä on ollut jo kauan hajusteettomia.

Eniten harmittaa vartalovoiteet ja saippuat. Suihkussa tuntuu, että jotain jää puuttumaan kun missään ei ole tuoksua. Mutta kai senkin kanssa oppii elämään.

Maanantaina olisi sitten loppulauselman aika... Laitetaan sitten lisää pohdintoja asiasta. :)

6 kommenttia:

 1. Oletko testannut kortisonivoiteen sijasta perusvoide + ruokasooda yhdistelmää? Ei ole omakohtaista kokemusta, mutta olen siitä positiivisia juttuja lukenut. Tosin juuri törmäsin nettiviidakossa myös yhteen negatiiviseen kokemukseen, mutta jos jatkuvat lääkevoidekuurit mietityttävät, niin voisi olla testaamisen arvoinen asia.

  Ja lopuksi, auts. Kuulostaa tosi ikävältä vaivalta :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole koittanut, kokeillaan ensin nyt näillä voiteilla. Mutta kiitos vinkistä!

   Poista
 2. Onpa harmillista!

  Mulla tuli synnytyksen jälkeen itsepäinen kuiva läikkä yhteen sormeen ja siitäpä se on levinnyt kahden sormen väliin. Kutisevia näppyjä tulee roskaruuan syönnistä/joistakin karkeista ja sitten kyllä ei nukuta. Kun näpyt puhkeavat on taas helpompi olla. Toksinen ekseema, sanoi lääkäri. Tiedä häntä, ei ainakaan tuon yhden kakkapyllyä pestessä yhtään lohduta mitkään diagnoosit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Diagnoosit eivät lohduta ei... Onneksi mulle nyt näytti löytyvän joku selitys, mutta nyt pitää vaan keksiä miten saadaan tuo ihottuma kuriin. :/

   Poista
 3. Mulla puhkesi vastaavanlainen ihottuma parikymmpisenä ykskaks. Siihenkin asti olin ollut allerginen, mutta en reagoinut juurikaan iholla. Ihottumalle ei tuntunut löytyvän mitään syytä (ramppasin siellä sun täällä lääkärissä), mutta itse huomasin, että esim. perunoiden ja muiden juuresten kuoriminen sai sormet ihan villeiksi. Huoh. Ehkä siis oli vain jotain uudenlaista reagointia vanhoihin pahiksiin. Kesti n. vuoden ja sitten loppui. Oli kyllä kumma ja todella inhottava vaiva! Jospa saisit sen nyt tällä hajusteettomuudella kuriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan joo, mä oon kyllä joutunut nyt käyttää kaiken ruoan laitossa hanskoja, jopa leipien! Ja sitten se syönti, ei ole kivaa syödä hanskat kädessä leipää tai sipsejä. Mutta pitää vain tottua tilanteeseen...

   Poista

Kommentti ois kiva, mutta ei pakko. :)