tiistai 5. helmikuuta 2013

Sosetehdas


Luukaksen kohdalla ajattelin, että helpointa on ottaa kaupasta valmiita purkkeja ja syöttää niitä sille. Kerran kokeilin tehdä itse sosetta, mutta se kokeilu ei ollut mikään menestys. Joten annoin asian olla ja valitsin purkkiruoat.

Johanneksen kohdalla päätin tehdä toisin. On rasittavaa huolehtia kierrätyksestä, kun lasipurkkeja ja metallikansia tulee älyttömiä määriä. Joten aloitin ihan helposta, tein perunasosetta korvikkeeseen. Siitä jatkoin eteenpäin. Nyt teen itse yli puolet Johanneksen syömistä kasvis- ja lihasoseista. Nyt seuraavaksi aion alkaa tehdä itse myös makeita soseita. Marjoja kun meillä on pakastimessa vielä aika paljon. Mausteita pitäisi myös oppia lisäämään soseisiin, niissä olen ollut aika varovainen vielä.

Tällä hetkellä kaupasta ostan lähinnä mukaan otettavia soseita, jos mennään jonnekin ruokailuaikoina. Ja sitten nuo makeat soseet, joita lisään puuroon ja syötän välipalaksi silloin tällöin. Toisaalta se on myös aika tärkeää, että Johannes oppii syömään myös kaupan soseita, koska joskus voi olla ettei pakastimessa olekaan mitään valmiina.

Ajattelin jakaa teille nyt muutaman vinkin, mitä mä olen tässä oppinut. Valmiita reseptejä mulla ei ole oikeastaan ollut, yrityksen ja erehdyksen kautta ollaan menty.

Kasvissoseet
4-5 kk iässä voi alkaa antaa makuannoksia kasviksista ja hedelmistä. Itse laitoin tosiaan ensin perunasosetta ja sitten peruna-porkkanasosetta. Peruna-porkkanaa teen edelleen lisäkkeeksi. Korvikkeella saa paremman maun, kuin pelkällä vedellä. Ja kun meidän poika kasvaa miinuskäyrillä, niin tämä on myös energiapitoisempi vaihtoehto.

Keitä kasvikset todella pehmeiksi, tämä onnistuu myös samassa kattilassa kuin muun perheen ruoat, kunhan et pistä keitinveteen suolaa. Pehmenneet kasvikset siirrän suoraan tehosekoittimeen, jonne lisään tarvittavan määrän korviketta. Lämpöisinä kasvikset soseutuvat helpommin. Sitten vaan sursur ja odotetaan, että sose on tarpeeksi sileää. Haarukalla tai lusikalla voi vähän auttaa, jos jotkut palat jäävät pinnalle pyörimään.

Kaada valmis sose jääpalamuotteihin jäähtymään. Kun ne on jäähtynyt siirrä pakkaseen. Seuraavana päivänä kuutiot kannattaa siirtää pakasterasiaan, koska se nopeuttaa ruoanlaittoa kun ei tarvitse aina irroitella niitä muoteista.

Pakkasesta sitten voi ottaa tarpeen tullen 1-4 kuutiota makuannoksiin lapselle. Mikrossa n. 1 min 4 kuutiolle on riittävä aika sulattamaan soseen.

Kun maisteluissa oli päästy vähän pidemmälle, tein lisäksi peruna-porkkana-maissisosetta (keitettyjä maissinjyviä) ja bataattisosetta. Yksi ei niin hyvä kokeilu oli riisi-porkkana-parsakaali-kukkakaalisose, josta nyt jättäisin sen riisin pois. Todella vaikeaa saada niin sileäksi, että pojalle maittaisi hyvin.

Taistelu syöttötuolin herruudesta on alkanut...
Lihasoseet
Aloin tarjota Johannekselle lihasoseita puolen vuoden ikäisenä, eli nyt ollaan kohta kuukausi syöty myös lihaa. Ja nämäkin päätin tehdä itse. Aloitin broilerista ja viikko sitten lisäsin myös nautaa. Lihaa suositellaan aloitettavaksi 5 kk tai 6 kk ikäisenä (jos ei täysimetetä ekaa puolta vuotta), jolloin viljat aloitetaan joko kk ennen tai jälkeen.

Broilersoseeseen valitsin broilersuikaleita, jotka eivät olleet suolattuja. Laitoin suikaleet kiehumaan veteen ja kypsensin noin 20-30 min. Maistoin sitten, että oli varmasti kypsää. Kun lihaa keittää, niin siinä tulee sellaista vaahtoa pinnalle, jonka otin sitten pois lusikalla.

Broilersuikaleet sitten tehosekoittimeen, jonne lisäsin n. 2/3 osaa keitinvettä ja 1/3 osa korviketta. Tästä ei saa enää niin sileää sosetta kuin kasviksista, mutta mahdollisimman sileäksi oon nämä surrauttanut.

Naudanlihan tein samalla tavalla, mutta tein sen ihan tavallisesta paistijauhelihasta.

Pakastimeen nämäkin jääpalamuoteissa ja sitten jäädyttyä siirrän pakasterasioihin. Ja näitähän lapsi ei pelkästään syö, niin olen sitten sulattanut 1-2 palaa lihasoseita ja 3-4 palaa kasvissoseita. Se riippuu ihan siitä kuinka paljon lapsi syö, kokeilemalla löytää ne omat määrät. Muutaman valmiin sekoituksen olen pakastanut lasipurkkeihin, jotta voin ottaa mukaan jos nopeasti tarvitsee eikä kaupan tuotteita kotona ole.

Eli pakkasessa mulla on nyt erilaisia kasviskuutioita ja broiler- ja naudanlihakuutioita. Näistä saan sitten sekoittamalla erilaisia aterioita. Parasta Johanneksen mielestä on peruna-porkkana-naudanlihasose. Peruna-porkkana vaan pääsi loppumaan, eli sitä tehtaillaan seuraavaksi.

Mitäs muuta Johannes sitten syö? Sillä kun ei ole vielä(kään) hampaita, niin sormiruokailu on vielä odottamassa vuoroaan. Banaanista poju tykkää, soseutan sen vaan haarukalla tai raastan lusikalla suoraan suuhun. Puolikas menee kerralla ja toinen puoli sitten Luukakselle. :) Vauvapuuroa menee aamuin illoin, mutta nyt oon yrittänyt antaa kaurapuuroa, mutta ei oikein uppoa. Mutta jatketaan sitkeästi, eikös se ole n. 30 maistiaiskertaa kun lapsi vaatii tottuakseen uuteen makuun?

Tulipas romaani, toivottavasti joku jaksoi lukea. :) Nyt siis yritän tehdä jotain makeita soseita ja opettelen hieman lisäämään mausteita. Kirjoitellaan niistä sitten myöhemmin lisää.

Ja niin, jos ei korviketta laita soseisiin vaan tekee mieluummin veteen, niin lisää sekaan hieman rypsiöljyä, niin saat hyviä rasvoja mukaan. ;)

4 kommenttia:

 1. Kanafileet voi kuulemma myös paistaa (tai keittää kokonaisina) ja sitten jäisenä raastaa siitä laastuja.

  Minä tarjosin soseiden kanssa keitettyä pastaa, sitä sai itse yrittää lapsi tunkea suuhun.

  Jossain vaiheessa tein isompia annoksia kuin jääpalat. Silloin jäädytin ne muffinivuoissa.

  Ja jossain vaiheessa lopetin sosetehtailun ja keitin meidän lisukkeet ilman suolaa ja sitten otin porkkanat/perunat/muut eroon ja muussasin haarukalla. Ja sitten suolasin meidän muiden ruoat jälkikäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, varmasti luovun sosetehtailusta kun saadaan poju syömään itsekin. Nyt kun hampaita ei ole, niin ei uskalla oikein mitään suuhun antaa.

   Luukakselle kun tuli hampaat tosi aikaisin (4 kk - 1,5 v), niin sille pystyi aika nopeasti antaa sormiruokaa. Mutta toisaalta se oli aika herkkä yökkäilemään, että 8 kk ikäisenä ei sietänyt yhtään rakeista sosetta.

   Miten sait muuten muffinssivuoista palat pois nätisti? Vai käytitkö jotain silikonisia? Nimittäin kokeilin muutaman kerran pakastaa paperisissa, niin ei meinannut lähteä ilman, että paperia sai raaputtaa pohjasta pois...

   Poista
 2. Meilläkin sosetehtaillaan jääpalamuotteihin. Olen miettinyt tuota, että voisiko noihin lasisiin pilttipurkkeihin pakastaa juuri niitä mukaan otettavia annoksia, mutta on arveluttanut että jos purkki hajoaa jäätyessään. Onko teillä onnistunut hyvin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvin niihin on käynyt pakastaa ja sit mikrossa vaan oon lämmittänyt. Jossain on lukenut ettei kannata käyttää kuin kerran yhtä purkkia, mutta mä oon kyllä laittanut useammin. En sit tiedä kostaantuuko joskus. :D Ei kannata vaan laittaa niitä ihan täyteen kun sose laajenee jonkun verran jäätyessään.

   Poista

Kommentti ois kiva, mutta ei pakko. :)