torstai 7. marraskuuta 2013

Hyvinvointikuukausi: Iltarutiinit kuntoon!

Lue kirjaa iltaisin mieluummin kuin selaile kännykkää.
Tämän päivän aiheena on iltarutiinit. Olen kirjoittanut molempiin blogeihini nukkumisesta jo pariinkin otteeseen, mutta silti halusin tuoda tämän osaksi hyvinvointikuukautta.

Neuvolassa ja vauva-lehdissä painotetaan lasten iltarutiinien tärkeyttä. Ne tuovat lapselle turvaa ja auttavat nukahtamaan. Lasten iltarutiineihin kuuluu usein kylpy, iltapala, hampaiden pesu, iltasatu ja iltalaulut. Sama toistuu lähes joka ilta.

Mutta miten me aikuiset sitten? Aah, kello on yhdeksän, lapset on saatu nukkumaan. Nyt äkkiä kone ja tv auki ja ehkä vähän herkkuja pöytään? Itsellä usein napsahtaa kone päälle vasta silloin kun lapset ovat menneet nukkumaan. Muuten blogia ei tulisi päivitettyä ollenkaan ja työasiatkin jäisivät hoitamatta. Kun kone menee kiinni, tulee usein katsottua vielä joku sarja tv:stä. Sitten suoraan vessan kautta nukkumaan telkkarin edestä ja vielä kännykällä viimeiset tsekkaukset Facebookista sängyssä valojen jo mentyä kiinni.

Kuulostaako tutulta?

Hyvä terveellinen iltapala sisältää mm. proteiinia.
Myönnän, olen nukkunut todella huonosti viime aikoina. Osa syynä ovat olleet lapsien levottomat jalat, mutta myös itsestä johtuvista syistä sängyssä on tullut pyörittyä liian kauan hereillä. Haluaisin itselleni kunnolliset iltarutiinit, jotta voisin hieman rauhoittua ennen nukkumaan menoa.

Olen pyrkinyt menemään viimeistään puoli kahdeltatoista sänkyyn, joka on liian myöhään. Jos sitä yrittäisi aikaistaa vielä puolella tunnilla, niin olisin tyytyväinen. Ajattelin kirjoittaa teille erään hahmotelman, miten ilta sujuisi mukavasti ja keho rauhoittuisi yöhön.

- Oma tilanne: Lapset nukkuu, kello noin yhdeksän.
* Keittiön pikainen siivous (ajastin päälle, 5-10 min.), tiskikone valmiiksi ja pyykit koneeseen.
* Suihkun kautta (jos tarvitsee), yöpaita päälle ja villasukat jalkaan.
* Iltapalaksi jotain hiilaria ja proteiinia, esim. leipä ja maitokaakao. Tai rahkaa ja hedelmiä.
* Sitten tunti aikaa hoitaa blogi tai katsoa telkkarista joku sarja.
* Viimeiset tsekkaukset facebookiin ennen makuuhuoneeseen menoa.
* Lasillinen vettä ja magnesiumia yöksi.
* Hampaiden pesu.
* Kännykkä saa jäädä olohuoneen puolelle tai ainakin vähän kauemmaksi yöpöydästä. (Toimii myös aamulla, niin ei saa torkutettua niin helposti.)
* Ennen valojen sulkemista muutama luku hyvää kirjaa.
* Valot kiinni ja nukkumaan!

Onnistuuko kaikki ennen kello yhtätoista? Jos silloin ainakin olisin sängyssä, vaikka sitten tulisikin vielä luettua...

Villasukat ovat parasta iltaisin jaloille. :)
Iltarutiineihin kannattaa panostaa ainakin arkisin, kun työt alkavat aikaisin aamulla ja illat eivät saisi venyä kovin myöhäisiksi. Tietokone, kännykkä ja telkkari häiritsevät normaalia väsymisefektiä ja saattavat piristää liikaa. Tai sitten telkkari tekee päinvastoin, saa sinut nukahtamaan sohvalle.

Valitse illan lukemiseksi mieluummin joku hyvä kirja ja aitona painettuna versiona tietenkin. Kirjan sulkemisen jälkeen voikin sitten sulkea silmät ja antaa mielikuvituksen jatkaa tarinaa.

Haluaisitko sinä jakaa iltarutiinisi tai jonkun vinkin, miten saat itsesi rauhoittumaan iltaisin? Kommenttikenttä on vapaa. :)

Nati nati!

2 kommenttia:

 1. Mulla on niin onnekas tilanne, että olen todella hyvä nukkuja. Kun menen sänkyyn nukahdan heti, en ehdi ikinä lukea mitään sängyssä. Lisäksi olen aamuvirkku, joten herään helposti aikaisin ja sammahdan myös aikaisin illalla. Koska minulla ei ole lapsia ja tällä hetkellä ei edes TV:tä iltaisin on helppo mennä nukkumaan ajoissa :) Ajattelinkin siksi tuunata aamurutiinejani, varsinkin nyt kun asun täällä, missä aurinko nousee puoli kuusi aamulla. Jotenkin haluaisin rytmittää koiran ulkoilutuksen, aamupalan ja joogan paremmin aamuun. Ongelma on, että minulla on heti herätessä nälkä, mutta jospa pieni aamupala, sitten koiran kanssa ulos ja sitten jooga, jonka jälkeen aamupalan jatko-osa :)

  Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin on todella hyvä idea. :) Meillä nuo pojat rytmittävät aamuja ihan itsestään niin hyvin, että siihen on tullut jo rutiinit. Mutta viikonloppuisin niistä tulee lipsuttua kyllä aikalailla... :D

   Poista

Kommentti ois kiva, mutta ei pakko. :)