sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Hyvinvointikuukausi: Ruokalistan suunnittelu

Omia suunnitelmia
Mukavaa sunnuntaita! Toivottavasti sinulla on ollut tai tulee vielä tänään olemaan aikaa istua hetkeksi alas ja suunnitella ensi viikon ruokalistaa. :)

Suunnittelemalla ruokalistaa edes joksikin aikaa eteenpäin, saavutat paljon hyötyjä. Lista tekee arjesta hieman helpompaa, kun ei tarvitse joka päivä miettiä "mitä tänään syötäisiin?". Se vähentää stressiä kaupassa käynniltä, kun olet miettinyt ruokalajit jo etukäteen. Listan avulla saat monipuolistettua ruokavaliotasi, jotta et "vahingossa" söisi joka ainoa viikko samoja ruokia. Ja bonuksena useimmiten saat myös karsittua ruokakulujasi, kun et osta kaappiin mitä sattuu, vaan tiedät tarvitsevasi ne viikon ruokailuihin.

Itselläni on joskus ollut kunnianhimoinen tavoite suunnitella kaikki ruokailut aamupalasta iltapalaan, mutta toimivin vaihtoehto kuitenkin itselleni on max. 1 ateria/päivä. Aikaisemmin suunnittelin vielä minä päivänä tein mitäkin ruokaa, mutta nykyään teen vain listan, jossa on 5-7 ruokalajia kirjoitettuna ylös ja sitten lähden kauppaan ostamaan niihin ainekset. Kunhan vain päiväyksiä tuotteissa riittää, niin viikon sisään teen kyseiset ruoat. Toimii!

Tässä vielä muutamia ideoita ja inspiraatiota:

* Printtaa ulos netistä "Meal planner", joita löydät esim. pinterestistä.
* Katso, että viikkoon tulee sopivasti kaikkea: lihaa, kalaa, broileria/kalkkunaa ja kasviksia.
* Pidä kerran viikossa "uusi resepti"-päivä. Hanki reseptin mukaan mausteet jne... niin saat pikku hiljaa hyvän maustevaraston. :)
* Kokeile omia tapoja tehdä suunnitelma. Joskus ei vaan tee mieli sitä, mitä olet suunnitellut, joten tee suunnitelmiin joustovaraa.
* Osta pakkaseen ja hyödynnä tarjouksia listaa suunnitellessa.
* Jos pääruokien suunnitteleminen tuntuu tylsältä tai työläältä, niin kokeile välipalojen tai iltapalojen suunnittelua. Ne ovat usein välillä mitä sattuu, niin suunnittelemalla saat niihin laatua ja monipuolisuutta.
* Valmiita suunnitelmia löytyy netistä vaikka kuinka, haet vain googlesta "viikon ruokalista" tai vastaava.
* Muista myös koulujen ruokalistat, niistä löytyy hyviä ja edullisia ruokavinkkejä.
* Jos etukäteen suunnittelu ei ole sinun juttusi, niin kokeile kirjoittaa jälkikäteen mitä olette syöneet. Siitä voit saada vinkkiä mitä tehdä jatkossa.
* Ja jos yksinkertaisesti on mahdotonta ajatella monta päivää eteenpäin, suunnittele edes seuraavan päivän ruoka. Helpottaa jo kummasti kun on aamusta asti selvää, mitä ruokaa tehdään.
* Voit kirjoittaa ruokalistan esille vaikka liitutaululle tai laittaa sen jääkaapin oveen. Niin ei muidenkaan tarvitse miettiä mitä milloinkin syödään.

Ja entäs se minun listani sitten? Meillä syödään tulevan viikon (tai vähän yli) aikana seuraavia ruokia:

- Broilerkeittoa
- Spagettia ja jauhelihakastiketta
- Riisiä ja tonnikalaa
- Jauhelihamureke ja perunat
- Club Sandwich - kalkkunalla
- Kinkku - juustosalaatti (resepti kehitteillä... ;)
- Isänpäivän special

(Linkit ovat omiin resepteihini.)

Mitä teillä syödään ensi viikolla?

PS: Minua voi seurata Instagramissa, nimimerkillä pikkuunen. Laittelen sinne kuvia omasta hyvinvointikuukaudestani. Sinäkin voit ladata kuvasi sinne, muista hashtag #hyvinvointikuukausi. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ois kiva, mutta ei pakko. :)